Stratejik Gurme

Başlatan sahin1, Mar 15, 2016, 05:45 ÖS

« önceki - sonraki »
Aşağı git

petibor

#75
Eyl 19, 2019, 09:37 ÖÖ Last Edit: Eyl 19, 2019, 10:03 ÖÖ by petibor
Türk mutfağından çıkartılması gerekenleri sayıyorum
1 salça
2 soğan
3 irmik tatlısı
4 pudink tatlısı
5 muhallebi tatlısı



Özellikle bu salça bizi kahredecek durumda. Son üç madde ise köyden şehre gelen markette bunları ucuz ucuz bulan un helvasındna başka tatlı bilmeyen Türk halkının bir şey sanıp çeşitlemeye kalkdığı tatlı diye yediği konbin ettiği üç malzeme. Muhallebi pudink irmik ile bin çeşit tatlı yapan başka bir millet yok dünyada. Araya bisküvi koy mozaik pasta olsun bir şey yap prenses tatlısı olsun bir şey yap volkan tatlısı olsun bardağa koy en fecisi kup tatlı olsun. İrmikten kasım burada sütlü irmik tatlısı muhallebisi yani ve birazcık daha öbür ikisinden ayrı tutulabilir belki irmikten tam emin değilim ama koydum listeye çünkü fecahat boyutunda sütlü irmik çeşitlemeleri ve pudink ile konbin tatlı çeşitleri Amerikada Avrupada bunları çöpe atıyor okuda çıkınca öğrenciler pudink ne yahu direk çöp bir kişi ağzına koymaz tatlı diye. Bu salça belasıda felaket boyutunda. Salçasız mercimek çorbası yap salçasız patates yemeği yap ne kadar güzel oalcak göreceksiniz bu kadar şart bir şey değil o kırmızı renk yemeklerde. Her yemeğe kafadan soğan + salça kavurmak büyük bayağılık gastronomi olarak.
Türk yemeklerinin % 90 unun tarifini veriyorum bekar evine çıkacak olan panik yapmasın diye. Soğanı yağda pembeleşene kadar kavur sonra salça ekle kokusu gidene kadar çevir sonra malzemeyi ekle suyu ekle baharatı tuzu ekle al sana yemek. Pırasa eklersen prasa yemeği olur ıspanak eklersen ıspanak olur mercimek eklersen mercimek çorbası olur % 90 Türk mutfağı budur. Araya makarna menemen pilavıda ekle % 99 a yaklaşır. Bir ikide tatlı oldu bitti Mesajı Paylaş

murattekin

#76
Eyl 19, 2019, 09:45 ÖÖ Last Edit: Eyl 19, 2019, 09:51 ÖÖ by murattekin
Pudingi mudingi bilmem ama salça likopen deposu yahu? Ondan vaz geçilir mi? Demansın ilacı  :)

Muhallebi de candır bu arada. Tarçın dök ye.  Ama önce tabağın altına petibör bisküvi koy sonra muhallebi dök ama.

Asla kinaye yapmıyorum. Mesajı Paylaş
...

petibor

#77
Eyl 19, 2019, 09:53 ÖÖ Last Edit: Eyl 19, 2019, 10:20 ÖÖ by petibor
likopen lazım ise salçayı ekmeğe sür ye muhallebiyide ye ama Allah aşkına yani bir Youtube a bakın bin çeşit muhallebi + pudink tatlısı var herkes kendi bir isim vermiş hepsi aynı bayağı tat. Böyle tatlı olmaz bunlar ilkel damak tadıdır pudink yenmez muhallebi yenmez bunlar amazon yerlilerinin yiyeceği yemekler artık bu dünyada. Şu süte nişasta katma biraz jelatin kat vanilya kat üstüne pudink boca etme sütle şekeri karamel yap onu dök şeker krokanları yap rondoda çek içine kat kıtır kıtır belli belirsiz dişe gelsin yerken bak bakalım ne olacak dünya nelerle meşgul biz nişasta süt al sana tatlı ortaçağ tatlıları bunlar
Tavuğun beyaz edinden tavuk göğsü yapan bir coğrafya muhallebi pudink ikilisinemi kaldı. İtalyanlar filan kıçı ile gülüyordur bize bakıp

Salça bizi esir aldı mutfağımızın gelişmesini engelliyor benden söylemesi. Dünya mutfağı aldı başını gitti biz hala salçalı yemek sunuyoruz güzel sanıp. Salça dediğin yüz yıllık mazisi ya var ya yok sanmayın orta asyadan böyle geldik. Salçayı bırak domatesi bile daha yeni tanıdık 200 yıl anca oldu domatesi göreli. Ne ara domates salça olduda her yemeğe girdide en ücra köye kadar olmazsa olmaz oldu 200 yılda. Türk yemeği salçalı yemek demek değildir yeni çıktı bu tat anadoluda

Size beyaz renkli bir patates tarifi veriyorum bir gün yapın yeyin

Biraz soğan kavurun sonra patatesleri atın kişniş atın az kekik az nane. Patatesler yumuşayında içlerinde bir ikisini çatal ile ufalayın suya iyice karışsın kıvm arttırsın. Patatesleride lütfen tahtada küp küp kesmeyin ağzınıza dört köşe patetes atmayın kaşıkla onun yerine bıçağı ağızlatın kanırtarak kopartın patetesi öyle parçalayın taş parçaları gibi olsun tencerede. Kişnişi sanın unutmayın azıcık kimyon da katın sarımsan karabiber filan bilindik şeyleride ama toz kişnişi unutmayın sakın. Sonuçta basit yemek ama gayet güzel illa kırmızı olmak zorunda değil her tencere yemeği onu demek istiyorum. Lokantada süzme mercimek çorbasında salça olmuyor mesela kötümü tadı yada yayla çorbası kötümü Mesajı Paylaş

petibor

#78
Eyl 19, 2019, 10:29 ÖÖ Last Edit: Eyl 19, 2019, 10:34 ÖÖ by petibor
Bir uyarıda daha bulunacağım arkadaşlar. Sakın ha bu yemekteyiz programına kanıp masa düzeni hazırlamayın. Masa düzeni dünyada tek tip değil bir üsürü çeşidi var. Şu resimdeki masa düzeni bizim kültürümüze göre değil bu masa başında araba ile servis yapılan kraliçenin filan yüz kişilik yemekleri içindir. Ben TV de izliyorum bu tabakları iç içe koyuyor sonra çorbayı içiyor tabaklar toplanıyor ara sıcak tabağı masadan toplanıp mutfağa taşınıyor sonra geri ara sıçakla geliyor hangi tabak kimden alındı kime geri döndü belli olmuyor. İçine çorba içerken kırıntı düşer kaşıktan çorba damlar konuşurken tükrük saçılır kaşık çatal ağızdan çıkar tabağa yaslanır o taba seti kişiselleşir sonra mutfağa topluca gider ara sıcak ana yemek olarak rasgele döner bu saçma yani millet yanındakinin karşısındakinin ana yemek tabağında yemek yiyor yemekteyiz programlarında.
Bu masa düzeni saçmadır yani. Bu düzen servis arabası ile masa başında yemek servisi yapılan toplu büyük ziyafetler içindir mutfağa tabak gidiyor orada dolduruluyor ise bunu yapmamak gerekir hatta yapmamak şarttır karışır çünkü mutfakta tabaklar.



Onun yerine sadece supla olur bardak çatal kaşık filan olur diğer tabaklar mutfakta bekler servis edilirken getirilir bulaşığı götürülür bunlar uyarlama değil bir sürü servis şekli var ama biz içlerinden kraliyete özel olanı seçmişiz yemekteyiz programı başlarken. O güne kadar yerde yiyen türk halkıda inanmış şimdi taklit ediliyor nereye gitsen iç içe tabaklar önüne konuyor ben çok kızıyorum buna ama diyemiyom bir şey Mesajı Paylaş

HARZEMŞAH

Salça ezelden beri Türk Mutfağının temel unsurudur...

Tabii salça denince sadece domates salçası sanan batı etkisindeki kişilerin dışında...

Biber salçası olmadan Türk Mutfağı olmaz... Mesajı Paylaş

petibor

Biberde domates gibi Amerika dan geldi aşağı yukarı aynı çağlarda. Çiğ köftenin biberi iki yüz yıllık mazisi vardır taş çatlasın belki 300. Yaprak sarma ama nerden baksan en az 2000 yaşında anadoluda. Tavuk göğsü mesela bizans tatlısı Yunanlılar bunu pek bilmez ama gerçek bu. Kadim lezzetler böyle yaşlarda salça ise inanın kurtuluş savaşı yıllarında bile anadoluda bence yoktu Mesajı Paylaş

HARZEMŞAH

İki tür biber var Putty...
Meksika biberi ve Asya biberi... Mesajı Paylaş

petibor

#82
Eyl 19, 2019, 11:21 ÖÖ Last Edit: Eyl 19, 2019, 11:24 ÖÖ by petibor
Tamam biber konusunu bilmiyorum olabilir aklımda kalanı yazdım biber amerikadan geldi diye aklımda kesin sandığım bir bilgi var. Araştırmıycam şimdi asya varmı diye varsa vardır dünya sonuçta tek kıtaydı bir zamanlar olursa da olur yani ilginç değil.
Eskiden domates yerine biber salçasımı kullanıyorduk ve onu tamamen bıraktık domatesemi döndük buda garip yani

Domates salçası düşmanı değilim ben abartmış görünebilirim demek istediğim bu kadar domates illaki ısrarı doğru değil biraz domatessiz salçasız lezzetler deneyelim onu dedim yoksa salça şahane bir şey tabiki bende seviyorum kullanıyorum tercihte ediyorum ama dünya bu kadar salçacı değil biliyorsunuz bizim durum biraz garip dünya alışkanlıklarına göre Mesajı Paylaş

petibor

Damak tatları çok hızla değişiyor sonra biz onu normal görüyoruz. 40 yıl önce pul biber yerine toz biber kullanılıyordu hatta çoğu tatlı toz biberdi acı toz biber daha azdı ama vardı tabiki. mesela batı anadoluda buralarda şimdi sadece pul biber oldu. Şimdi mesela pul biberde bir kaç senedir aşırı acı şili biberinden üretilmeye başlandı galiba zehir gibi oldu yiyemiyorsun. Arıyorum tarıyorum iyi marka kötü marka deniyorum hepsi şili acı biberi ile yapılmışlar. on yıl sonra onu benimseyeceğiz eski biberler tatlı gelecek. 2 yıl önce pul biberlerin bir kokusu aroması vardı acı değildi o kadar şimdi zehir gibi köfte ekmeğe serpemiyorsun yenmiyor köfte ekmekler. Baharatçıya soruyorum yooo diyor anlamıyor dediğimi. Yahu iki sene önce pul biberler başkaydı damak tadımı bilmemmi. Mesajı Paylaş

sahin1

Görev dolayısıyla bir haftadır Aksaray'dayım. Burada E-90 üzeri Nevşehir Kavşağı'nda Ağaçlı Tesisler'nde öğle yemeği yedim. Tavsiye ederim. Yarma çorbası oldukça kıvamlı idi. Ardından Tulum Kebabı yedik. Alışılageldik bir kebap değildi. Fırın Kebabını andırıyordu. Uzun süre piştiği belli idi. Kebabın yanında iç pilavı da vardı. İlaveten yoğurt ve kabak tatlısı geldi. Yoğurt restoranlardaki basit yoğurtlar gibi değildi.
Bir vesile ile gidenler lokanta sahibi Orhan bey ile tanışırlarsa güzel sohbetinden de istifade edebilirler. Mesajı Paylaş

evrenay

Fındık da sonradan gelmiş galiba, aynı çay gibi.

Hava ve toprak şartlarından dolayı uzun süre doğru düzgün hiç bir şeyin yetişmediği Kuzey Almanya'nın aç kalıp telef olmamak için patatesi sahiplenmesi ve bunun zaman içerisinde yemeklerinin vazgeçilmez bir parçası yapmaları gibi başka toplumlar da güzel gördüklerini koruyup, kollayıp, benimsiyorlar.


Yemek de aynı dil gibidir zaman içerisinde gerçekleşen katılımlarla zenginleşir.

Şahsen ben; salçasız, soğansız, yumuşak sebzesiz (patlıcan, ıspanak gibi), yoğurtsuz bir yemek düşünemiyorum.

Bir de füzyon yemekler var. Bakmışsın hamburger ekmeği içinde suşi yiyorsun.

Mesajı Paylaş
Üyeliğimi silin! Burada gerçekleri duymak istemeyen kendini tatmin edenler kalmış.
Sil yönetici üyeliğimi, ondan sonra devam et kendini tatmine!

Yukarı git

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter