2016 yılı sonuna gelmişken bir değerlendirme yapalım
2016 yılından beklentilerim.
1. 20'nin üzerinde T129B1 teslimatı--> Kısmen gerçekleşti. Toplamda teslim edilen T129 sayısı galiba 18i geçti
2. CH-47F teslimatı---> Gerçekleşti, 2018e kadar da devam edecek
3. MPT-76'nın yaygın kullanımı---> şimdilik sadece limitli sayıda envantere girdi; 2017ye kaldı
4. Altay'ın seri üretim kontratı---> 2017'ye kaldı
5. STA da kontrat imzalanması ve ÖMTTZA Projelerinde firma seçimi---> STA gerçekleşti; ÖMTTZA 2017'ye kaldı
6. OMTAS-UMTAS teslimatlarının başlaması-->Son aşamalara geldiğini biliyoruz; L-UMTAS en azından enavntere girdi
7. Kasırga-G'nin seri üretimi--> ilk teslimatlar gerçekelşti
8. Korkut ve 35mm Oerlikon projelerinde seri üretime girilmesi--> Korkut için seri üretim sözleşmesi imzalandı, Oerlikon?
9. 105mm Boran'ın seri üretime girmesi---> Boran'la ilgili olumlu gelişme yok
10. Milli Makineli Tüfek için seri üretim kontratı--> Daha kalifikasyonu yapılmadı inşallah 2017'ye
11. Mızrak-K Projesinde geliştirme kontratı---> imzalandı
12. Yeni nesil bir SRBM'nin tanıtımı--> Sızan bir fotoğraftan başka resmi tanıtım gerçekleşmedi
13. Yüklü miktarda Kirpi, Cobra-1/2 alımlarına devam edilmesi--> Bu alımlar devam ettiği gibi 2017'de de hızla devam edecek
14. Kara konuşlu EW sistem teslimatları--> KORAL Resmen kabul edildi; 2015 yılında imzalanan EW Sistemleri ise 2017 ve sonrasında enavntere girecektir. KORAL Seri Üretim sözleşmesi duyurulmadı
15. Taktik İHA'ların operasyonel olarak silahlı kullanımı---> gerçekleşti ve 100'den fazla terörist öldürüldü
16. Sabit kanatlı ISR platform ve silahlı platform projeleri--> Silahlı hazır alım turboprop şimdilik rafta görünüyor; ancak Jandarmaya Kin Air 350 ISR platformu teslim edilmeye başlandı
17. LST; LDG projelerinde denize indirilmeler--> gerçekleşti
18. MOSHIP-RATSHIP teslimatları---> kabul testleri tamamlanmak üzere
19. Milgem-3 denize iniş--> gerçekleşti
20. Atmaca ön üretim---> en azından testleri devam ediyor
21. Akya'de testlerin devam etmesi-->Sözleşme imzalandı diye haber çıktı?
22. Milli EW'li Yavuz'un teslimatı---> henüz yeni EW'li MEKO-200TRack-1 fotroğrafı göremedik, proje devam ediyor
23. Milli Hücumbot seçim---> gerçekleşmedi
24. 600t Sahil Güvenlik seçim---> gerçekleşmedi
25. Keşif Podlarının teslimatın bitmesi ve ek sipariş--> teslimatlar tamamlanma aşamasında ama ek sipariş gelmedi
26. F16 AIDEWS ve MWR Projeleri---> AIDEWS teslimatları devam ediyor, MWR'de karar yok
26. F16 Yapısal Mod.---> ilan edilen gelişme yok
27. Erciyes seri üretim teslimatları--> devam ediyor
28. A400M teslimatları--> duraksadı ama devam ediyor
29. 6-8 adet F35 siparişi--> 24 sipariş verildi
30. BAE Systems ile TF-X sözleşmesi---> gerçekleşmedi
31. Milli Uzun Menzilli Uçaksavar Füze tasarım fazı---> proje ön hazırlık olarak devam ediyor
32. Hazır alım Uzun menzilli uçak savar füze kontratı---> tabii ki gerçekleşmedi
33. SOM-J ve Hava-Hava Milli Füze testleri--> SOM-J testleri 2017'de, hava-hava projeleri hakkında malumat yok
34. SOM HGK KGK LGK TEBER seri üretim---> bazıları seri üretimde
35. Temren? Seri üretim--> bu sistemle ilgili yeni bilgi yok
36. Leguan Proje bitişi--> projenin bitmiş olması gerek
37. AAAV üretici seçimi--> FNSS ile kontrat aşamasında
38. Göktürk-1 fırlatılması--> Fırlatıldı
39. Göktürk-3 üretim kontratı--> Son faz kontrat aşamasında, henüz imzalanmadı
40. Göktürk-4 tasarım kontratı--> henüz bir gelişme olmadı
41. Preveze mod. STM seçimi---> gerçekleşmedi
42. DzKK SGK çeşitli bot projeleri seçimi--> son SSIK'de bazı kararlar çıktı, açıklanmadı
43. SeaHawk DzKK-SGK genel maksat seçimi--> Sikorsky ile sözleşme imzalanmadı
44. Milli Minyatür Bomba ve Ramjet ARM testleri--> duyurulmadı
45. Milli Deniz Mayınları Üretimi---> duyurulmadı
46. Çok sayıda sınırgüvenliği sistem projesi--> Bu konu aktif olan ve çok sayıda proje. Devam ediyor
47. ANKA'nın ELINT versiyonun bir kullanıcı tarafından satın alınması--> ANKA Teslimatları 2017'de kaldı; sadece 2 ANKA-A KKK tarafından Elazığ'da kullanılmaya başlandı
48. LCAC RFP--> yayımlanamdı
49. DİMDEG firma seçim ve inşa kontratı---> gerçekleşmedi
50. Barbaros sınıfı Mod RFP--> gerçekleşmedi
51. KORAL seri üretim---> henüz duyrulmadı
52. 2 SoJ üretim anlaşması--> SAVRONİK seçildiği söylense de henüz yeni gelişme duyrulmadı; ancak tahminen 2-4 adet Challanger-605 SGINT kontratı imzalandı
53. ASELSAN çeşitli hava trafik radar geliştirme kontratı-->4 adet EİRS Radar alımı ile beraber ASELSAN la sözleşme imzalandı
54. Doğan Projesi imzalanması--> sözleşme aşamsında ancak imzalanmadı
55. JGK helikopter mod. proje bitimi--> muhtemelen proje sonlanma aşamasında
55. TSK HEWS RWR-ECM-LWR seri üretim--> bilgi bulunmamakta
56. SİHA Geliştirme kontratı--> Bayraktar TB2 üzerinden sipariş alındı, AKINCI Projesi imzalanmadı
57. Hedef Uçak alım kontartı--> gerçekleşmedi
58. EGM yüksek miktarda ZPT siparişi--> EGM 400 civarında COBRA-2 ve EJDER Siparişi verdi
59. AKTAN Projesi kontrat--> BMC ile imzalandı
60. C130SIM Projesi--> henüz gerçekleşmedi
61. ASELPOD Seri Üretim Kontrat--> henüz gerçekleşmedi ama ihraç edildi
62. BEU Projesi seçim--> Super Mushak seçildi
63. Özgün Tabanca Firma Seçim---> seçilmedi
64. F-16 Hazır Alım--> gerçekleşmedi
65. Yeni Sualtı Silah Projeleri: Milli Hafif Torpido - Milli Asroc vs.. bu konudaki gelişmeler ASELSAN Sonobuoy ve Intercept Sonarı oldu
66. Sahil Güvenlik Radar Ağ teslimat--> ilk sistemler teslimat aşamasında
67. Pasif Radar test--> Ukrayna ile geliştirme?
68. Taktik Rotorlu İHA ile ilgili bir proje--> henüz bir gelişme olmamakla beraber EGM'nin bir kaynaktan? Taktik Rotorlu İHA siparişi bulunuyor.