Dumlupınar adının kötü talihi.Cumhuriyet donanmamıza, Dumlupınar adıyla, üç denizaltı katıldı. Birincisi; İtalyan Monfalcone üretimi TCG Dumlupınar. 1931-1949 yılları arasında görev yaptı. İkincisi; D-6 TCG Dumlupınar, Electric Boat 1943 yapımı ex. SS-325 USS Blower. 1950-1953 yılları arasında görev yaptı. Üçüncüsü; S-339 TCG Dumlupınar, Electric Boat 1943 yapımı ex. SS-323 USS Caiman. 1972-1983 yılları arasında görev yaptı. Bir daha da, Dumlupınar adının verildiği denizaltımız olmadı. Dumlupınar denizaltılarımızın yaşadığı kazalar nedeniyle, bir daha Dumlupınar adının kullanılmadığına dair, resmi olmayan bir düşünce var. Doğru mudur, yanlış mıdır bilemeyiz. Ama; 1928-1980 yılları arasında yaşanan denizaltı kazalarını detaylarıyla anlatan, ilk cildi 1966 yılında yayınlanmış, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı basımı Türk Denizaltıcılık Tarihi eserinin ciltleri arasında, Dumlupınar isimli denizaltılarımızın başından geçen beş ayrı kaza listelenmiş. Kötü talih mi, değil mi, karar sizin.
Kaza-1
Tarih: Belirtilmemiş
Gemi: İtalyan Monfalcone yapımı TCG Dumlupınar
Detay: Binbaşı Rıfat Özdeş komutasındaki Dumlupınar, gösteri dalışı yaparken, kıç hava kaçıran siğilinin düşmesi sebebiyle, hava kaçıran açılmamış ve gemi 42 derece başa meyillenmiş ve batarya asitleri dökülmüştür. Derhal batarya kuyuları temizlenerek durum kontrol altına alınmıştır.
Kaza-2
Tarih: Belirtilmemiş
Gemi: İtalyan Monfalcone yapımı TCG Dumlupınar
Detay: Binbaşı Süreyya Denizeri komutasındaki Dumlupınar denizaltısı, su üstü seyri ile, Karadeniz'den dönerken, Haydarpaşa yakınlarında dümen arızası vermiş, Fenerbahçe tarafından gelen İtalyan şilebi, denizaltının baş tarafından çarparak harici teknede hasara neden olmuştur.
Kaza-3
Tarih: 4 Nisan 1953
Gemi: D-6 TCG Dumlupınar
Detay: Nato Blue Sea tatbikatından dönerken, 4 Nisan 1953 gecesi, Nara Burnu açıklarında, Naboland şilebi ile çarpışarak batmış, 81 denizcimiz şehit olmuştur.
Kaza-4
Tarih: 1 Eylül 1976
Gemi: S-339 TCG Dumlupınar
Detay: Gölcük'ten Uzunada'ya intikal ederken, 1 Eylül 1976 sabahı, Çanakkale Boğazı Marmara girişinde, Fızik Vavilov isimli Sovyet bandıralı gemi ile, sancak tarafı kıç batarya dairesinden müsadere yaşamıştır. Kıç batarya dairesi imla etmiş, gemi 45 derece sancağa yatmıştır. Önce, kıç batarya dairesinde mahsur kalan 13 personel kurtarılmış daha sonra gemi, Doğanaslan bankına oturtulmuştur. 8 Eylül günü, yedeklenerek, Gölcük'e getirilmiştir.
Kaza-5
Tarih: 17 Mart 1977
Gemi: S-339 Dumlupınar
Detay: Gemi, Gölcük tersanesinde bakım ve overhaul'de bulunduğu sırada, 17 Mart 1977 gecesi, kıç batarya dairesinde yangın çıkmıştır. Batarya devresindeki bir kıvılcımın, yeni yapılan boyayı tutuşturması nedeniyle çıktığı düşünülen yangın, gemi personeli ve itfaiyenin müdahalesi ile söndürülmüştür.
Ekleme:Amerikan Deniz Kuvvetleri kaynaklarında, USS Blower ve USS Caiman Türk Deniz Kuvvetleri'ne devredilmeden önce meydana gelmiş, iki adet daha kaza kaydı var.
Tarih: 11 Ekim 1944
Gemi: SS-325 Blower
Detay: Denizaltı, USS PC-1145 devriye botu ile çarpışarak hasar almıştır.
Tarih: 7 Aralık 1944
Gemi: SS-323 Caiman
Detay: Denizaltı, yanlışlıkla, 9 numaralı kıç torpido kovanından bir torpido ateşlemiştir. Kovanın, dış kapağı kapalı olduğu için, torpido kovan içinde patlayarak hasar vermiştir.
