Böyle bir Türkün gücü başlığı açıyorum zamanla içinin dolarak anlamının daha iyi ortaya çıkacağını düşünüyorum. Kastettiğim şey dünyada şu anda Amerika, Rusya, Çin, Fransa ve belki biraz İngiltere ve İsrail ile kısıtlı olan ulusal silahlanma tercihlerinde tercih edilen ağırlıklı ülkeyi kastediyorum. Amerika ve Rusya ekolü çok bariz belli olan ekoller bunlar neredeyse birini seçen öbüründen silah almıyor. Çin de Pakistan örneğinde görebileceğimiz gibi buna benzer bir ülke. Fransa ve daha da azı olarak İsrail ortada kalanları toplayan ülkeler. Azerbaycan özel durumu nedeni ile yani ambargolar nedeni ile bizden temin edemedikleri silahları İsrail den alarak belki de dünyada en çok İsrail ekolüne sahip ülke oldu silahlanmada ama bu ilk fırsatta değişebilir. Fransa da eski bir kaç sömürgesi dışında biraz Yunanistan gibi ülkelerle sınırlı kalmış durumda.
Şu aşamada bir Türk ekolü görmek mümkün değil ama bunların ben işaretini ve potansiyelini görebiliyorum. İkili ilişkiler düzeldikçe bir çok ülkenin daha fazla Türk silahını kullanacağı muhakkak. ancak bu bahsettiğim Türk ekolü anlamına gelmiyor. Türk ekolü ile silahlanmak için neler gerekiyor bunu tartışmak gerek. Benim ilk görebildiğim en önemli husus Azerbaycan Somali Arnavutluk gibi ülkelerle yürüttüğümüz ülkenin ordusunun eğitimi yapılandırılması kurgulanması konusunda kuvvetli ve derin işbirliğidir. Sonraki en etkili olan zemin ise ilgili ülkenin komuta kontrol haberleşme gibi yazılım ve haberleşme tabanlı alt yapısını sağlamaktır. Yani TASMUS gibi sistemleri kazandırmak gerek.
Tunus ile bir paket anlaşma yapıldı ANKA dan Kirpi ye taktik araçlara kadar çeyrek milyar dolara yakın anlaşma yapıldı. Bu mesela yaygın bir satış olarak bana Türk ekolü işareti veriyor. Bunu söylemek için belki çok erken ama Tunus un duyacağı memnuniyeti iyi yönetmek gerek Tunus gibi ülkeler silah satın almak istediklerinde bir başlarına kalan ülkeler satıcı sadece ürünü satıp parayı kasasına koymayı hayal ediyor bu gibi ülkelerle iş yaparken. Türkiye Tunus gibi ülkeleri adeta bir NATO ülkesi kalitesine yükseltme işbirliğine gidebilir bu altın değerindedir böyle ülkeler için. Biraz Libya da ki derin işbirliği ile bu ilişkinin geliştiğini tahmin ediyorum birazda Azerbaycan da ki şok edici ve bize de genel değerlendirmede puan kazandıran savaş neticesinde Türkiye dikkatleri üzerine çeken bir ülke oldu bağlantısız ülkeler için sanıyorum.
Bu imkanları iyi kullanırsak dünyada küçükte olsa Türk ekolü başlatabiliriz. Tabi bunda silah sanayimizin en belirleyici faktör olduğunu peşinen kabul ettikten sonra bu yorumları yapıyorum yoksa vasat silaha kimse zaten ikna olmaz. Silahlarımızın her geçen gün çok ikna edici olacağına ben gerçekten tam olarak güvenip inanıyorum. Geriye ülkeleri buna ikna etmek kalıyor. Harzemşah'ın dediği gibi silah seçmek pakt seçmektir bu iş iyi silahla da çok kolay değil bu yüzden bizim ortada kalmış sahipsiz kalmış Tunus gibi ülkeleri toplamamız gerekiyor. Ve bunu tüm iyi niyetimiz ile bu ülkeleri eğiterek donatarak başarabiliriz. TSK lerinin marka değerini çok iyi kullanmalıyız yani Somali'de bunu gördük Azerbaycan dada 90 lardan beri süren işbirliğinin modern silahları da kullanınca nasıl kahredici sonuç yarattığını gördük.
