Buranın konusu değil ama kısa bir bilgi aktarımı yapayım. Altta Atatürk Havalimanının son 15 yıldaki yolcu sayılarını bulacaksınız.

Gördüğünüz üzere 2015 yılında toplam yolcu sayısı 61 milyonu geçmiş vaziyette ve bu büyüme performansı ile bu yıl Frankfurt Havalimanını geçerek Avrupanın en fazla yolcu ağırlayan 3. Havalimanı konumuna geldi. Bu sene yapılan kapasite arttırımları ile toplam yolcu sayısının 70 milyonları geçerek Avrupa'nın 1 numarası İngiltere'nin Heatrow Havalimanına rakip olması bekleniyor.
Lakin Atatürk dünyadaki en yoğun hava trafiğine sahip havalimanlarından birisidir. Zira teknik kapasitesinin çok üstüne çıkılmıştır. Buda yeni ve daha büyük bir havalimanı ihtiyacını doğurmuştur. Yani temelde % 110-120 kapasiteyle çalışan bir teşekkülümüz var, ama kapasite yetmediği için büyüme imkanı olsa da pazarını büyütemeyecek. Şunu da not düşmekte fayda var. Atatürk havalimanına teknik yetersizlik nedeniyle geniş gövdeli diye tabir edilen Airbus A380 tarzı uçaklar inemiyor. Bu uçaklarında uzun uçuşlarda kullanıldığı düşünülürse hiç dahil olunamayan bir pazarın varlığına rağmen Atatürk havalimanı bu yolcu sayısına ulaşmaktadır. Buna paralel THY'de bu alana henüz pek dahil olamamıştır.
Bu bilgiler ışığında 3. Havalimanı 1.fazı 2018 yılında açıldığında direk Avrupa'nın 1 numarası olacak diyebiliriz. Kapasitesi 90 milyon olacak geniş ve uzun pistli ilk fazı kapasite artışına paralel diğer fazlar takip edecek.
Mesele sadece yolcu taşımak yada transit havalimanı olmak değildir. Coğrafi anlamda Asya ve Avrupa'nın ortasında olması babında bu havalimanı kısa bir zaman içerisinde büyük bir depolama ve yakıt ikmal merkezine dönüşecektir. Deniz kenarındaki yapılanması babında Karadeniz-Ege-Akdeniz'e direk ulaşım sağlaması ve uzun dönemde Çin'den raylar üstünde gelen modern ipek yolunun hayata geçmesi ile dünyanın en işlek hublarından birini göreceğiz.
Bunun değerini parayla ölçemezsiniz. 25 yıl sonra bu bölgenin işletme ihalesinde konuşulacak rakamları açıkçası düşünemiyorum.
Sadece yakıt taşıma hidrantları için bile 300 milyonları bulan bir yatırım meblağı söz konusu düşününüz.
Son tahlilde bırakın gereksizi son derece geç kalmış bir yatırımdır. Ülkemiz inanılmaz bir jeopolitiğe sahip, sadece bunun ekonomi kısmının dahi kullanılması ve değerlendirilmesi durumunda aşabileceğimiz çok eşik var. Ama maalesef gerekli altyapı yatırımlarının zamanında yapılmaması buna engel oluyor ve amiyane tabiri ile malı başkaları götürüyor. Ne diyelim, boşuna "Su akar, türk bakar" dememişler.
