Dün fuardaydım, açıkçası bana çok sönük geldi. Uzakdoğulu müslüman ülkelerden bir çok firmayı gördüm ürün pazarlayan. Yerli bir çok firma var lakin dünyanın her tarafından bir fuar ilgisi alakası yok. Bizbize bir fuar oluyor.
Teknoloji ve Savunma bölümü, yarısı boş tek bir holde. Belli başlı firmalarımız minimal düzeyde katılım sağlamışlar. Birkaç yerli girişimci var proje, ürün pazarlamaya çalışan. Mesela Bayburlu iki vatandaş, TTZA'lar için personel kurtarma katapultu tasarlamışlar, bakana sunmuşlar. Savaş uçaklarındakine benzer bir mantıkla, IED/mayın patlamasında, içerisindeki personeli tahliye edebilecek bir katapult sistemi imiş. Bana pek mantıklı, oluru olan birşey gibi gelmedi açıkçası. Akıllı deniz karakol aracıda güzel bir iş olmuş. Tamamen özgün bir çalışma. Yazılım güzel, hazır bir halde.
ASELSAN, HÜRJET için teklif verdiklerini, sonucun henüz belli olmadığını söyledi. MMU için daha hiçbirşey yok. Mevcutta T-625'e ve GMH projesine yoğunlaşmış haldeler. En gelişmiş ürünleri olacak olan T-625 kokpitinin full dokunmatik akıllı ekran ve yazılımının %90'lar mertebesinde hazır olduğunu, testlerin sürdüğünü belirttiler. O konuştuğumuz dörtlü ATGM atıcı lançerin TSK ilgisine sunulduğunu ama FNSS'nin kendi çözümünde ısrar ederek, projeden zırnık koklatmadığını öğrendim. Birçok projede gelişmeler sürüyor, esasen mevcut iç ve dış siparişlerin yoğunluğundan, kapasitelerinin yeni projelere odaklı Ar-Ge için yeterli olmadığından bahsettiler. Bir miktar daha büyüyebilirlerse çok daha verimli çalışabileceklerini, yeni inovasyonel ürünlere yönelebileceklerini söylediler.
ROKETSAN'da hiçbir yeni haber yok. SOM-J yolunda planlandığı gibi gidiyormuş. KAAN/BORA vb. o cephede artık bir yenilik yok. HİSAR A ve O beraber sonuçlanacaklarmış, testler devam ediyormuş, 2020 sonu gibi üretime hazır olunurmuş. HİSAR-U geliştirilecek, yeni booster'ları çok başarılı olmuş ve beğenilmiş. Fark olarak O'nun üzerine bir 15km daha koyun menzil olarak. SİPER ise bambaşka bir proje ve ROKETSAN'da değil iş. Şu an Uzay hedeflenmiş halde, Micro uydu fırlatma projesine yoğunlaşmış haldeler.
TAI, HÜRKUŞ'un sene başına kuvvet tarafından kabul edilmesini bekliyor. üretim devam ediyor. HÜRJET için daha tasarım ve detay çalışmaları devam ediyor, 2022'ye uçurmayı hedefliyorlar. ATAK 2, 10 tonluk GMH falan bunların hep milli motorlar ile üretilmesi isteniyormuş. MMU için süreç uzun, kendi yağında kavruluyormuş. F-110-GE-129 seçimi açıkçası biraz yukarılardan gelen taleplere istinaden oluşmuş anladığım, en üst sınıf, F-22 muadili bir uçak isteniyormuş. Çıta yükselmiş açıkçası. Büyük ve güçlü bir uçak olması hedefleniyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. yine yazarım.
