BMC'nin İzmir fabrikası tamamen ve faz faz yenileniyor. Kamyon ve otobüs tarafı burada faaliyetine devam edecek gibi duruyor. Karasu ise şimdilik bir Savunma Sanayisi yerleşkesi görüntüsü veriyor.
Başında da bir Türk olan Uluslararası Enerji Örgütü'nün (IAE) analizlerinde, 2030'lu yıllarda halen artan "akaryakıt" tüketiminin "taşımacılık" sebepli olacağı ve bunun da asıl olarak "Asya'daki ağır vasıtalar" sebepli olacağı gibi bir öngörüsü vardı.
Türkiye mesela epey kamyon yoğun bir ülke. Aynı zamanda taşımacılık, hem de "inşaat" vs gibi işler için özel donanımlı olarak hizmet veriyorlar. Dünya'nın gelişmekte olan Güney Amerika ve Asyatik ülkelerinde de bu trend devam edecek.
Dünyadaki "ağır vasıta" tekeli şimdilik "7 sisters" denen, MAN, Daimler, VW, Scania, vs vs gibi bildik firmalarda bulunuyor. Türkiye'den ise bazı isimler yükseliyor ve yükselecek gibi duruyor.
Bu akım Otosan ile başladı. Ford ağır vasıta işinden 20 yıl önce çıkmış olmasına rağmen, Ford ovalini ağır vasıtalarına koyma hakkına Otosan sahip. Son geliştirdikleri EURO-6 motor ve yeni geliştirdikleri, artık casus fotoğrafları da internete ufak ufak düşen "Yeni Cargo" ile de belirli hedefleri var. Mevcut Cargo oldukça mütevazi, Türk şöförünün dahi beklentilerine cevap vermekte biraz geride bir platform oldu. Ancak, özellikle Türkiye'de son on yılda yaşadığımız "inşaat" fenomeni vesilesi ile, sürekli kısa mesafeler için kullanılmaya yönelik ciddi bir tüketimi oldu. Firmayı mutlu etti.
Lakin, dünyadaki ölçütler, kamyon pazarında tüketimin yaklaşık %70 oranında TIR/çekici, kalan da yükleme/özel teçhizatlı araç şeklinde olduğu. Yani; Hafriyat kamyonudur, beton mikseridir şudur budur. Otosan bir şekilde Türkiye'deki bu anormal tüketim şartlarında fena olmayan bir satış başarısı elde etti. Brezilya için de planları vardı fakat Brezilya işi ekonomik gümleme ile deve oldu.
Yeni geliştirdikleri araç ise batılı rakipleri ile rekabet edebilecek konfor özelliklerini, hacmi ve gücü/performansı verecek gibi görünüyor. Bu vesile ile de sanıyorum önümüzdeki yıllarda yıllık 60K araç üretim ve satış hedeflerine ulaşabilecekler. Yerli motor ve yerli tasarım araç ile bu konudaki kar beklentilerini tatmin etmiş olacaklarını sanıyorum. Bu yeni hali ile, araç ihraç pazarlarında da kendilerine yer bulabilir. Hele ki, yeni yatırımlar ile, özellikle hammadde de yerli temin mümkün olabilir ise bu fiyatlarına müspet yönde yansıyacaktır.
BMC'nin ise üzerinde uzun süredir çalıştığı kamyon ve otobüs projeleri var. Bunların bir kısmı oldu oluyor, bir kısmı ise daha bir iki evrim geçirecektir. Savunma tarafının Karasu'ya taşınması ve İzmir'deki inşaatların bitmesi, yeni nesil ve gelişmiş üretim hatları ile sanıyorum BMC de senelik 50K kadar bir kamyon ve proje bazlı otobüs üretim hedefine yaklaşacak. Şu anda teşvikini tartıştığımız BMC'nin yerli motor geliştirme projeleri ile de, otobüs ve kamyon gruplarında eğer kendi motorlarına geçebilirlerse, yine kendilerini tatmin edecek bir marja yaklaşabilirler.
2017 itibari ile senelik 1.65M araç üretim başarmış Türkiye için sadece kamyonda, yerli hammadde, yerli tasarım, yerli araç ve motor ile senelik 100K araç epey iyi bir başarı olur. Daha ilerisinde de özellikle güneyimizdeki ülkelerin ihtiyaç duyacağı özel teçhizatlı araçlar, taşımacılık, inşaat, vs gibi işler için Afrika için bu kapasite seferber edilebilir.
Bu kabiliyete şimdiden yatırım yaparsan, ihtiyaç olunca doldurursun, yapmazsan, Mercedes kamyonlar satılırken bakarsın.
