@Battlestar,
Sorento bahsettiğin güzergahta 9 litre dizel yakıyorsa öp başına koy. Sedan dizeller bile şehir içi kullanımda 8 litreyi buluyor, Sorento gibi ağır, cüsseli ve 4x4 bir araç çok daha fazla yakabilir.
(Benim sedan benzinli, şu anki yoğun ve kısa mesafede 13,5 litre yakıyor. (Önceki kullanım şeklinde 9 civarı yakardı.) Aynısının dizeli olsa ve litre olarak %40 az yaksa, 8,5 falan yakacak demektir. Şimdi ben arabayı Sorento ile değiştirip aynı güzergahta kullansam ve yine 8-9 litre dizel tüketmeyi beklesem, çok hayalci olurum.)
Bir de şöyle hesap yapabilirsin: LPG, dizele göre, TL olarak bir miktar ekonomik olmakla birlikte, genelde başabaştır. Senin araç şu anki kullanımda 50 kuruş yakıyorsa, aynı aracın dizeli olsa, o da 50-55 kuruş civarında yakar. Bunu güncel fiyatlardan litre hesabına çevirecek olursan 9 litreyi rahatlıkla bulur. Senin aracının dizel muadili bile tüketimde litre olarak 9 litreyi bulabilecekken, Sorento gibi daha ağır, cüsseli ve 4 çeker bir araç nasıl olup da aynı kullanımda aynı tüketim rakamını tutturabilir? Daha fazla tüketmesi gerekmez mi? Bir de böyle düşün.
(Aracımı 4 günlüğüne servise bırakmak zorunda kalınca, sigorta şirketinin gönderdiği dizel Jetta ikame araç, benim LPG'li Elantra'dan bir miktar daha fazla tüketiyordu. 4 günlüğüne 70 liralık mazot almak zorunda kaldım. 50 bir aldım, yetmedi, 20 liralık takviye yaptım. Elantra'da ise 70 liraya 5 günü çok rahat çıkartırdım, yani hafta mesaisini çok rahat tamamlardım.)
Neden bu kadar anlatıyorum? Sorento veya X5 alacaksan, al ve güle güle kullan. Ancak 9 litrelik tüketim rakamını tutturamazsan da hayal kırıklığına uğrayıp yeni aracından boş yere soğuma diye onca hesap kitabı yapmaya çalışıyorum.