Almanya'daki Türk nüfusu rahmetli Necip Hablemitoğlu'nun kitaplarında belirttiği gibi sistematik bir şekilde ayrıştırdılar hocam, bir bütünlükleri maalesef söz konusu değil.
Öte taraftan devletimizin de hiç bir zaman yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ve Türk soyu kişilere istikrarlı bir politikası olmadı. Toplamda milyonlarca insanımız Avrupa'da ve diğer bölgelerde kendi gayretleriyle çırpınıyor. Bu insanlar Türk vatandaşlarının anayasal hakkı olan seçme hakkını bile yeni kullanmaya başlayabildi, yıllarca (hala daha öyle) ihmal edilmişlik var. Ben devlet yönetiminde olsam "Diaspora Türkleri" için aktif çalışan bir başkanlık kurardım ve hatta nüfus dağılımlarına göre o ülkelerden doğrudan milletvekili adayı çıkmasını sağlardım 82.bir ilmiş gibi TBMM de temsillerini sağlardım.
Bir de Almanya gibi çifte vatandaşlık hakkı vermeyen ülkeler için vatandaşlarımı Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçmeleri yönünde teşvik etmek yerine Türk vatandaşlığından isteğe bağlı çıkışı yasaklardım ve bu sayede hukuken vatandaşlıklarından çıkamadıkları için başvuran Türk vatandaşlarını Alman devleti çifte vatandaş olarak kabul etmek zorunda kalırdı.