Gazozbilim

Başlatan HARZEMŞAH, Eyl 26, 2015, 11:17 ÖS

« önceki - sonraki »
Aşağı git

HARZEMŞAH

Gazoz, ateş ve tekerleğin ardından insanlığın en önemli icadıdır...
Yazık,  bunu henüz kavrayamamış olan üyelerimiz olması çok acı ve düşündürücü. Gazozbilim Enstitüsü olarak halkımızı bilgilendirme faaliyetlerimizi artırmalıyız demek ki? Mesajı Paylaş

ocay

Sakız aromalı Bor Gazozu içtim bugün. Tadı Malibu gibi, sevmedim Mesajı Paylaş

HARZEMŞAH

Sevgili dostłar,

Hepinizin de izlediği gibi Türk Gazoz Endüstrisi oldukça aktif durumda. Her geçen gün piyasaya yeni yerli gazoz markaları giriyor. Türk Gazozları adeta şahlanışta. Dünyanın ve ülkemizin tek Gazozbilim Enstitüsü olarak sektörü sizin için inceledik...

Gazoz 4 elemanın karışımından oluşur. Bunlar: Su, şeker, esans ve gazdır. Gazozlar başlıca iki gruptan oluşurlar. Meyve aromalı ve limon aromalı olanlar. Örneğin Uludağ ve Seven Up meyve aromalı iken, Çamlıca ve Sprite limon aromalı gazozlardır.

Eskiden gazoz üreticileri, meyveleri ve limonu kaynatarak kendi özgün esanslarını üretip, zorlu ve uğraştırıcı aşamaların ardından suya, imal ettikleri esans ve şekeri ekleyip, şişelerken de karbondioksit gazı basarak ürünlerini elde ederlerken, günümüzde bu iş oldukça kolaylaşmıştır. Çünkü gazoz imalatında esansın yerini doğal ya da sentetik aromalar almıştır. Bu nedenle herhangi bir üretici suya şeker ve aroma ekleyip, doldurma esnasında gaz ekleyerek kolayca meşrubatını üretebilmektedir.

Türkiye'nin gazlı içecek endüstrisinde büyük bir avantajı daha vardır: maden sularının zenginliği. Halk arasında yanlış olarak "soda" olarak adlandırılan maden suları ülkemizde hatırı sayılır bir pazara sahiptir. İşte günümüzde Türk Gazoz Endüstrisinin patlamasının nedeni de tam olarak budur. Maden suyu şişeleyicileri, içinde zaten gaz olan maden sularına şeker ve aroma ekleyerek kolayca gazoz imal edebilmektedirler. Ancak çoğu üründeki deneyim ve know-how eksiklikleri daha ilk yudumda kendini belli etmektedir.

Çoğu kısa bir süre içinde ortadan kalkacak olmalarına karşın, Türk siyasi konjoktüründeki milliyetçi/ulusalcı hava ve yerli ürünlere yöneliş takdire değerdir.

Lütfen meşrubat seçimlerinizde yerli ve yerel ürünleri tercih ediniz. Yerel şirketlerimize destek olunuz... Mesajı Paylaş

Tuğra

#63
Ara 09, 2016, 09:57 ÖS Last Edit: Ara 09, 2016, 10:12 ÖS by Tuğra
Evde Gazlı İçecek (Gazoz) Nasıl Yapılır?  8)

http://www.youtube.com/watch?v=-pp-OB4tDIY
Mesajı Paylaş

sahin1

Nette ilginç bir sayfa buldum. Adam gerçekten kolleksiyoncu. Harzemşah kardeşe rakip olacak diye de endişeliyim. Site güncel. 2016 yılında çıkan benim memleketimin (Beypazarı) gazozu bile işlenmiş. Tamamı fotoğraflanmış depozitolu 637 şişeden bahsediyor. Link aşağıda:

https://trgazoz.jimdo.com/ Mesajı Paylaş

HARZEMŞAH

Şahin1 üstadım, 1991 yılından bu yana gazoz şişesi topluyorum. Amacım koleksiyon değil, piyasayı kaplayan çok uluslu meşrubatlara karşı, Türk Gazoz Sanayiinin geçmişini kayıt altına almak ve korumaktı. Farkındaysanız önce SSF ve ardından bu forumdaki "Türk Gazoz Envanteri" çalışmalarını da yıllar önce ben başlatmıştım. Çalışmanın amacı pasif ve aktif gazoz üreticilerini bölgesel olarak kayıt altına almaktı.

Halen ülkenin en büyük koleksiyonu bende çok şükür. Meydanı boşaltacak değiliz elhamdülillah... :) Mesajı Paylaş

cagribey

HARZEMŞAH Hocam, Fatih'te bugün boş boş dolanırken tarihi Vefa Bozacısı'nın karşısında Vefa Gazozcusu adında bir dükkan gördüm. Envai çeşit gazoz var. Arkadaşımla beraber Antalya gazozu ve Adana Zaman gazozunu denedik. Antalya gazozu biraz acıydı ama tadı iyiydi. Adana Zaman gazozu ise bildiğimiz sade sodanın az tatlandırılmışı gibi birşeydi. Gitmediyseniz tavsiye ederim.

Mesajı Paylaş
''Bre sorun Nemçelü'ye Lehli'ye,
Ne de çabuk unuttular Muhac'ı''

HARZEMŞAH

Çok teşekkür ederim Çağrıbey üstadım. Sağ olunuz...

İlk fırsatta gideceğim. Zaten tamamına yakını envanterde mevcut.

Lakin farkında mısınız bilmiyorum, çoğunun üreticisi aynı, etiketleri farklı. Gördüğüm pazarlama tekniği beni çok mutlu etti. Bu yöntemi ben 1990'larda bir müşterim için geliştirmiştim. Müşterim, adı sanı duyulmamış Denizli'li bir şarap üreticisi idi. Ürettiği şarapların üzerine Meşhur Çeşme Şarabı, Meşhur Foça Şarabı, Meşhur Ayvalık Şarabı, Meşhur Ören Şarabı, Meşhur Akçay Şarabı, Meşhur Assos Şarabı, Meşhur Truva Şarabı vs gibi etiketler bastırıp ilgili yörelerde satışa sunmuştuk. Sonuç olarak küçücük şirket 1 yıl içinde Türkiye'nin en büyük şarap üreticisi haline gelmişti. Gördüğüm kadarı ile bir gazoz üreticisi de aynı yöntemi uygulamış. Aynı gazozun üzerine, Giresun, Trabzon, Samsun vs. etiketi basarak satışa sunmuş... Mesajı Paylaş

HARZEMŞAH

Ülkemizin ve Dünyanın ilk ve tek Gazozbilim Enstitüsü olarak sizin için yeni bir test daha yaptık. Konu farklı bir Gürcistan gazozu. Daha önce de belirtildiği gibi Gürcistan, kendine özgü "armut" aromalı gazozları ile ünlü...

Analiz: Gürcistan'ın armut aromalı gazozları

Test edilen ürün markası: Natakhtari
Menşei: Gürcistan
Şişe: Özgün (***)
Görünüş: Berrak-açık sarı (***)
Asit oran: Olması gerekenin altında (*)
Aroma: Armut aroması zengin (****)
Şeker oranı: Normalin üzerinde (**)
Değerlendirme: İçilebilir özgün bir ürün

Gürcistanın milli alkolsüz içeceği durumundaki başka bir armut gazozu daha incelendi. Şişe özgün. Daha çok bira şişelerinden esinlenilen bir şişe kullanılmış. Etiket güzel. Tasarımı albenili. Ürün saydam. Şişe içerisinde herhangi bir tortu yok. Bunun nedeni imalat aşamasında doğal armut suyu yerine armut aroması kullanılmış olması.

Sonuç: Daha önce incelediğimiz Zedazent'ten biraz daha alt standarta, vasat bir ürün..

Mesajı Paylaş

murattekin

Gürcülerin bu konuda garip isimlendirmeleri var. Gazoz "lemonade" olarak isimlendirilmiş. Turda bir arkadaş bir koli Natakhtari gazozu aldı. Üzerinde "beer" yazıyor. Nasıl geçireceksin dediğimde bunlar gazoz diyerek beni şaşırtmıştı. Ben ne olur ne olmaz diye iki adet 2lt. lik şişe almıştım. Adjaran haçapuri ile güzel gidiyor. Mesajı Paylaş
Murat Tekin

HDS

Haçapuri demişken:
Malumunuzdur meşhuuur Fatih Pidecisi, meğer paralelciymiş. 15 Temmuz sonrası dükkanı kapatıp tüydü aile. Dükkan da kapandı. Fatih Pidecisi'ni Fatih Pidecisi yapan ekip de toplanıp, karşı tarafta, yani Kadıköy Göztepe tarafında Haçapuri adında bir dükkan açtı. Oralarda oturup, geçip, canı pide isteyenlere duyrulur. Mesajı Paylaş

murattekin

Gerçek Haçapuri mi yapıyor? Yani işin üçkağıdına kaçmadan? Zira adamlar Adjaran haçapuriye bir kalıp peyniri gömüyor.

Bir de ben Ankara'dayım maalesef. Mesajı Paylaş
Murat Tekin

HDS

Karadeniz pidesi yapıyorlar. Ama özel olarak "haçapuri" de yapıyorlar mı sorayım gelecek sefer. Mesajı Paylaş

HARZEMŞAH

@murattekin

Natakhtari gazoz şişesinin üzerinde yer alan  sözcük "beer" değil "pear"... Mesajı Paylaş

murattekin

Beer ile pear kelimesinin ayırabilirim. Adam bizi keklemiş o zaman.  :)  Şişeleri de kahverengiydi zaten. Mesajı Paylaş
Murat Tekin

Yukarı git

Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter