İ Sınıfı FırkateynDeniz Kuvvetlerimizin ihtiyaçları ve ilk 2 gemiden alınan dersler ışığında, ADA Sınıfı Korvet Projesinin ikinci dörtlü paketinin kabiliyetlerinin geliştirilmesi gereği duyulmuştur. Bu kapsamda,
• - Gemilerin seyir sialarının arttırılması ve,
• - Satıhtan Havaya G/M entegrasyonunu
içeren dizayn değişiklik çalışmalarına İstanbul Tersanesi Komutanlığında devam edilmektedir.
Tuğamiral Ahmet ÇAKIR
MilGem Konsepti çerçevesinde inşa edilecek olan 'İ' Sınıfı Fırkateynler 2.95o-3.ooo tonluk gemiler olacaklar. Bu Projedeki temel amaç, MilGem Konsepti kapsamında ilk gemilerimiz olan Ada Sınıfı Korvetlere kıyasla güdümlü füze sayısının artırılması ve daha uzun bir seyir siasına ulaşılmasıdır. Gemilerde 16 hücreli Mk41 dikey lançer yer alacak, 'quad-pack' özelliği sayesinde lançerde toplamda 64'e kadar RIM-162 ESSM Füzesi taşınabilecek. Yine benzer şekilde Füzelerin sayısını da artırdık. 16'ya kadar Füze taşınabilecek. Satıhtan satıha güdümlü mermi olarak şimdilik Harpoon belirlendi. Testlerden başarıyla geçmesi halinde milli güdümlü mermimiz Atmaca'nın da 'İ' Sınıfı gemilerde kullanılması planlanıyor..

DzKK, Akdeniz ve Karadeniz gibi çevre denizler ile Güney Afrika veya Aden Körfezi gibi uzak sularda icra edilen görevlerde edinilen tecrübenin de katkısı ile bundan sonraki gemilerin daha uzun seyir siasına ve daha fazla güdümlü mermi kapasitesine sahip platformlar olmasını kararlaştırmış ve bu ihtiyacı karşılamak üzere personel sayısı 85'den 125'e, tam yükle deplasmanı 2.45o tondan yaklaşık 3.ooo tona, seyir siası 3.5oonm'den yaklaşık 6.ooonm'ye, gemisavar güdümlü mermi sayısı 8'den 16'ya ve hava savunma füze sayısı 21'den 64'e çıkarılan 'İ' Sınıfı Fırkateyn Programı başlatılmıştır.İ Sınıfı Fırkateyn ProgramıİLK geminin [TCG İstanbul] inşasına 2o17 başlarında İstanbul Tersanesi Komutanlığında başlanılmasının planlandığı 'İ' Sınıfı Fırkateyn Programı altında toplamda dört fırkateynin inşa edilmesi öngörülmüştür. Mevcut plana göre diğer üç geminin inşası, gerçekleştirilecek ihale süreci sonucu seçilecek özel sektör tersanesinde gerçekleştirilecektir. 2.95o-3.ooo ton deplasmana sahip olmaları planlanan gemilerde Ada Sınıfı ile aynı radar ve sonar donanımı yer alacak olup, Ada Sınıfından farklı olarak 16 hücreli ve 'Quad Pack' özellikli Mk41 VLS sayesinde toplamda 64'e kadar 25km etkili menzile sahip RIM-164 ESSM Füzesi ve 16'ya kadar RGM-84L Harpoon Blok II ve/veya Atmaca Gemisavar Füzeleri ile donatılacaklardır. Ada Sınıfı Korvetlerde halen 21 hücreli Mk49 Mod 3 Lançerinde taşınan RIM-116 Blok 1A/HAS Füzeleri yer almakta. Ancak 'İ' Sınıfında CIWS Silah Sistemi olarak Phalanx Mk-15 Blok 1B [Baseline 2] çözümünün tercih edilmesi bekleniyor. Bu tercihte 25km etkili menzile sahip 64 ESSM Füzesine ilave olarak 21 RAM Füzesinin yer almasındansa RAM Silah Sistemi'ne kıyasla daha düşük tedarik maliyetine sahip Phalanx Sisteminin daha maliyet etkin bir seçenek sunması etkili olacaktır. Ancak, CIWS konusunda nihai karar henüz alınmış değil. 'İ' Sınıfı Fırkateynlerde ayrıca Oto Melara ürünü 76mm Super Rapid [SR] Baş Topu yer alacak. 76/62mm SR Baş Topları halen kullanılmakta olan 76mm 'Compact' model toplara kıyasla IMU/GPS, SAL ve IR güdümlü versiyonları bulunan 4okm menzile sahip Vulcano ile 8km+ menzile sahip DART Güdümlü Mühimmatı kullanabilme kabiliyetini daha düşük bir modifikasyon masrafı ile daha kısa bir süre zarfında kazanabilmektedirler. Ada Sınıfı Korvetlerde yer alan 76/62mm Compact Baş Toplarında düşük Radar Kesit Alanı [RKA/RCS] sağlayan ve İstanbul Tersanesi - Sirena Marine iş birliğiyle tasarlanıp üretilen 'stealth' özellikli kupola kullanılmıştır. Bu uygulamaya 'İ' Sınıfı Fırkateyn Programı altında da devam edilmesi planlanmıştır. 'İ' Sınıfı Firkateynlerin tasarımına ilişkin SSİK kararı çıkmış olup halen tedarikçi ile ilgili SSİK kararı beklenmektedir. Üç boyutlu modelleme hizmet alımının da yapılması ile tasarım çalışmaları 2o16 başına kadar tamamlanmış olacaktır.

Sınıfının ilk gemisine "İSTANBUL" ismi verilecek olan gemilerimiz, "İ" Sınıfı Fırkateyn olarak adlandırılacaktır. "İ" Sınıfı Fırkateynlerin 2021-2024 yılları arasında hizmete girmesi planlanmaktadır.
Yazılım konusunda edindiğimiz bilgi birikimi ve özgüvenle; "Ağ Destekli Yetenek Konsepti" çerçevesinde, ADA Sınıfı Korvetlerin 4'üncü gemisi, "İ" Sınıfı fırkateyn ve TF-2000 gibi platformlarımız tarafından kullanılacak "GENESİS ADVENT" projesi ile, "MÜREN" ismini verdiğimiz "Milli Üretim Entegre Denizaltı Savaş Yönetim Sistemi" projesine de başlanmıştır.
'İ' Sınıflarına da Ada Sınıflarındaki aynı güçteki tahrik sistemi uygulanacak.olması yeterli olacak mı? Geminin en ve boy oranı ile oynadığınız zaman belli bir Froude sayısı aralığında daha efektif sonuçlar da yakalayabiliyorsunuz. Biz ilk yaptığımız çalışmalarda bunu gördük zaten. Boyunu artırdık, enini değiştirmedik geminin. Boyunu artırdığımız için aynı tahrik sistemi ile deplasmanı artmış olmasına rağmen şu anda Ada Sınıfı Korvetlerden daha düşük dirence sahip. Hidrodinamik biliminin sihri bu.Bu sayede geminin kıçından baş yardımcı makine dairesinin baş perdesine kadar olan kısımda hiçbir şeyi değiştirmiyoruz. Sadece baş kısımda uzama kaynaklı ve ESSM kaynaklı değişimler dizayna entegre ediliyor. Bu sayede iki senede dizaynı bitirebiliyoruz. Dizayn şu anda epeyce ilerlemiş durumda. 2o16 başına kadar dizaynı tamamlamak hedefindeyiz. 1'inci geminin İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşası planlı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı [SSM]'ndaki yetkililerle ihale süreçlerine ilişkin görüşmeler devam ediyor. 2o17 başında inşanın başlaması hedeflenmekte.

Kaynak: DzKK,S&H
