Çin Mutfağı Konusunda Görüşler

Başlatan anafor2016, Tem 05, 2017, 08:41 ÖS

« önceki - sonraki »

HDS

Ya konu nası buraya gelmiş..

..derken putty.  ;)

@Anatolia hoş geldin! Mesajı Paylaş

sahin1

Sevgili HDS ve Putty, Bayramda Çorum'daydım. Oranın hingali meşhur. Bildiğiniz mantının iri hali. Benzerini Tacikistan'da da yemiştim. Törenle hanımlar hamuru açıp yaparlar. İki çeşit çeşnisi (sarımsak ve yoğurt karışımı ile sade sarımsak su karışımı) ile bunlara batırılarak yenir. Tatmanızı öneririm. Bu da bağımlılık yapabilir.  Mesajı Paylaş

HARZEMŞAH

Leblebi deyince aklınıza Çorum mu yoksa Sandıklı mı geliyor? :) Mesajı Paylaş

putty

Şahin1 o yemek kafkasyada her ülkede yenen bir yemek. Çerkezler sorsan onlara milli yemekleridir. Ermeniler başka bir şey der Azeriler başka bir şey Gürcüler başka. Senin isimde gürcülerin taktığı isim. Çerkezler aynı yemeğe pısı haluj der mesela. Pısı su demek ama pısı dersen pipi anlamına gelir o kelimeyi ağzında iyice yamultacan su olması için Türkçe alfabe yetmiyor o kelimeyi yazmaya ama pisı dersen pipi olur ona göre tek heceli bir kelime bu pısı Mesajı Paylaş

sahin1

Şahsen ben Çorum'da ve Çorumluların elinde tattım. Yöre konusunda iddialı değilim. Ama en güzeli kesinlikle Tacikistan'da yediğim idi. Mesajı Paylaş

anafor2016

Kırgızistan da Kayseri mantısı nin iri haline çüçöre denir. Aksaray'da ki Uygur lokantalarında vardır.

Mantının orjinali Çin kökenlidir. Bizim Kayseri mantısı dediğimiz yemeğin Çincesi jiaozi dir.

Ortaasya da mantı denilen yemek ise yine çin kökenlidir. Özel Bir kazanda buhar yardımıyla pişer. O yemekde çin kökenlidir. Çincesi Man-tou dur. Mesajı Paylaş

Search and rescue

İtalya'da da tortellini diye bir şey var mantı gibi. Gerçi artık ABD'de Avrupa'da her yerde bulunuyor. En kolay yemek mantı. Hamuru yoğur koy içine bir şey at suya. Çin'den Avrupa'ya kadar herkesin mutfağında varmış benzeri. İlkel yemek bu. Mesajı Paylaş

putty

#22
Tem 06, 2017, 08:38 ÖS Last Edit: Tem 06, 2017, 08:40 ÖS by putty
Hamur açıp içine bir şey koyup haşlamak mantı yapmak değildir. Sonrasında sarımsaklı yoğurdu var tereyağında yakılmış nane var onları bir araya getirince adı mantı oluyor. Her haşlama lokmaya mantı dersek her ülkeden bir mantı çıkar o zaman. Meksikaya git oradada mantı gibi haşlanan yemek çıkar dünyanın en ilkel yemeği o hamuru yap içine bir şey koy haşla. Hititler bile yapmıştır eminim onu.

google a yaz meksika mantısı yada İran mantısı İspanya mantısı hepsinde bir benzer yemek çıkacak Mesajı Paylaş

southwater

Şahin hocanın hunharca övdüğü armutlu gazozdan içtim.
Beklediğime değdi.
Halluj şahanedir.
Aynısını Polonyalılar da yapıyor. Mesajı Paylaş
Akıllarını güzelce kullanmayanları Allah pislik içinde bırakır!  (Yunus, 100)

anafor2016


Revolver

@Harzemşah, Sandıklının leblebisi mi meşhurmuş. Hiç duymadım Mesajı Paylaş

Merkator

Anatolia'nın merhabası sonunda huzura kavuşmuş, mutfak dedikodularından ayıklanmış :) Mesajı Paylaş

saladin

Cin'in mantiya benzeyen yemegine ABD'de dumpling diyorlar. Ama Turkiye'deki gibi kucuk kucuk olmuyor. Daha cok bizim kucuk pogaca buyuklugunde ve icinde her tur malzeme olabilir.  Ahiska Turklerinin mantisini yemistim. Turk mantisiyla dumpling arasinda gelmisti bana.

Biz burada lo mein'in bagimlisiyiz. Ama cinli bir arkadasla gittigimiz bir lokantada garson nasil bir sey istedigimizi anlamamisti, onlarin orjinal lo mein'i farkliymis, Amerikalilara servis ettikleri lo mein farkliymis. Biz yine amerikan versiyonunu istedik :)

Mesajı Paylaş

aktifkarbon

Çin ve capon mutfağı hakkında ortak görüşüm şudur; Her kim ki beni bir daha o mutfak ürünleri ile karşılaşmaya zorlar veya talep ederse YAKARIM ONU! ...NOKTA
Batıda yunan, doğuda iran, kuzeyde kafkasya/çerkes, güneyde suriye, israil mutfakları ile sınırı koyarım.
Giritin pişmiş ot yemekleri ise benden uzak olsun, en büyük korkum bi giritli kıza aşık olmaktı, onda da eşikten döndüm.
Etler pişmiş, otlar çiğ yenir, o kadar. Mesajı Paylaş
_________________
Erhan DOĞUDAN
AC-GC Karbon Ürünleri ve Teknolojileri
İZMİR
edogudan@aktifkarbon.com
http://www.aktifkarbon.com

SosyalMedya:
http://twitter.com/aktifkarbon
http://www.facebook.com/aktifkarbon

saladin

Anatolia,
Daha once mantının sözcük kökenine bakmistim. Bazı yerler mantou'nun çince farklı şekillerde yazıldığı için yabancı bir kökeni olduğunu iddia ediyor. Yani mantou Moğol veya proto-turk kavimlerden gelmiş olabilir. Mesajı Paylaş


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter